torsdag 1 juni 2017

Steg för steg canvas

På stora mässan och träffen i Stockholm i maj, Stockholm hobby & craft, genomförde jag fem workshops för Fru Limegrön. Två av dom var att göra en canvas med djup och här delar jag med mig en något modifierad steg för steg beskrivning som också alla deltagare fick.
Steg 1
Grunda baksidan av ramen och insidan av tavlan med vit gesso 2 gånger. Torka ev lite emellan.
I vanlig fall är alla canvas man köper grundade minst 2 gånger men eftersom vi jobbar på baksidan är den inte grundad från fabrik.

Använd stenciler och MPGM (Multipurpose gel medium) och gör lite struktur i tavlan och ev på kanten. Torka lite så att mediet får en hinna.
Stämpla lite här och där några gånger (inte för mycket) för extra struktur, OBS - stämpla av på skräp-papper innan för att få ett mildare tryck.  Dessa två lager kommer inte synas mycket men bidrar till en med levande bakgrund.

Steg 2
Lägg på MPGM i botten på ramen och fäst sisal där. Ta en bit ostduk och dra i den så den blir oregelbunden i mönstret och fäst på nedre hörnen med lite MPGM.  Eller välj antingen sisal eller ostduk. Curvy moss är också helt ljuvlig att använda!
Limma fast dina större dekorationer med MPGM, använde mycket lim för i det som pyser ut runt om dekorationerna lägger du glaspärlor, artstones, micaflakes eller liknadne. Lägg även på MPGM lite här och där runt ramen och lägg på strukturmaterial enligt ovan.
Torka så att du får en ordentlig hinna på ditt MPGM. Det behöver inte vara genomtorrt men måste tåla väta i nästa steg.

Steg 3
Välj ut två färger av mist. Se till att du har vattenspruta, papperskasse och hushållspapper redo. Håll tavlan långt in i kassen när du sprayar. Kassen fungerar då som ett skydd så att det inte kommer färg på din omgivning. Spraya en färg på ca 1/3 av tavlan inkl ett hörn och den andra färgen på resten.
Om färgen blir för stark eller på fel ställe kan du spraya med  mycket vatten och torka upp med papper. När du är nöjd med dina färger så torka! Man kan också göra färger ljusare eller mer pastellfärgade genom att spraya på med vitt innan det torkar.

Steg 4
Du kan även använda splash ink och/eller mister för att skvätta på ramen. Splash ink har fördelen att det behåller färgen oavsett vilken färg som är bakom. Den blir också lite 3D.

Steg 5
Rubriken kan du färga in med mister eller andra färger, fäst den med MPGM.
För att montera bilden kan du använda kilarna som är tänkta att spänna upp ramen om det följer med såna till din canvas. Annars kan du använda en klädnypan som distanskuddar för att fästa fotot i ramen. Har du klädnypan liggande blir distansen lägre och på kant blir de högre. Fäst fotot med dubbelhäftande tejp på klädnyporna och fäst klädnyporna mot canvasen med MPGM.

Klart!!!

Hoppas du vill testa att göra en canvas! Allt material finns ju såklart hos Fru Limegrön, material lista finns längst ner. Vi ses snart igen!


Material:
Multipurpose gel medium (MPGM)
Masker
Art stones
Glaspärlor stora och små (snart tillbaka i lager)
Mica flakes
Sisal
Ostduk
Curly moss
Mister
Splash
Papperslera
Formar till papperslera
Ett alternativ till papperslera och formar är färdiga resin dekorationer.
Rubriker
Canvas (påfyllning på väg)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar